Energie in Smitsveen

De wijk Smitsveen is een bijzondere wijk in Soest. Een energieke wijk. Een wijk met grote verschillen in inkomen. Een wijk met een grote diversiteit aan culturen. Een wijk waar van alles gebeurt. Een wijk, waar we de kans kregen om uit te vinden hoe we ook mensen met een kleine portemonnee mee kunnen laten doen met de energietransitie. Daarbij leerden we dat dat alleen kan met de bewoners. En toen de bewoners mee gingen doen, bleken ze nog wel meer ideeën te hebben om van Smitsveen een (nog) fijnere wijk te maken. Op deze pagina delen we onze ervaringen en kijken we (voor)uit naar nieuwe uitdagingen. Die pakken wijkverbinders uit de wijk op, samen met Soester organisaties, die zich hebben verzameld in een steungroep.

Wijkverbinders

Op 15 mei 2023 droegen gedeputeerde Huib van Essen (provincie Utrecht) en wethouders Aukje Treep en Liesa van Aalst (gemeente Soest) het project ‘Energie in Smitsveen’ over aan vijf wijkverbinders uit de wijk Smitsveen en organisaties die hen in een steungroep gaan ondersteunen.

Net niet de beste van Utrecht…

Dinsdagavond 18 april gingen zo’n 20 Soesters vol verwachting naar Utrecht. Daar organiseerde NMU de voorjaarsbijeenkomst. Op de agenda: de verkiezing van het beste energieproject van de provincie Utrecht voor 2023. Genomineerd als één van drie: Energie in Smitsveen. Helaas, één van de ‘concurrenten’ ging er met de prijs vandoor. Teleurgesteld natuurlijk, maar ook trots dat we erbij waren. HIER een wat uitgebreider verslag.

Gratis energie besparen

Inwoners van Smitsveen kunnen kunnen zich inschrijven voor de gratis aanpak energiebesparing bij het Energieloket aan de Smitsweg 315 tot en met 593. Dat is open op maandag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur. HIER lees je meer.

Klusacties Smitsveen

Tussen oktober 2022 en juni 2023 worden in Smitsveen bij alle flatwoningen kleine energiebesparende maatregelen aangebracht. Dat wil zeggen: bij bewoners die mee willen doen. De resultaten van deze actie lees je HIER

Drive-in woningen

30 Maart organiseerde Energie Actief Soest een informatieavond voor bewoners van drive-in woningen. Er was informatie over wat er  (on)mogelijk is in hun woning. Daarna werden bewonersgroepen gevormd voor verschillende gezamenlijk te nemen maatregelen. Lees HIER meer.

Gratis energie besparen

Inwoners van Smitsveen kunnen kunnen zich inschrijven voor de gratis aanpak energiebesparing bij het Energieloket aan de Smitsweg 315 tot en met 593. Dat is open op maandag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur.
 Lees MEER.

Pilot in beeld

Op 1 september 2021 startten 7 partners met financiële ondersteuning van de provincie Utrecht een pilot in de wijk Smitsveen. Hoe kunnen mensen met een kleine portemonnee actief betrokken worden bij de energietransitie in hun wijk? Op 31 maart 2023 liep die pilot af. Op 15 mei deelden we onze lessen en ervaringen met anderen tijdens een ‘Tussenstop’. Want we gaan door! 

Leren van de pilot

Klik HIER voor informatie over de pilot.

Bewoners in beeld

Klik op de foto voor meer.

Wijk in beeld

Klik op de foto voor meer.

Wijkverbinders

Klik op de foto voor meer.

Kies je taal »